حق ترانزیت برق؛ چالش جدید بنگاههای صنعتی
ریشههای قطع انرژی صنایع چیست؟
درحالیکه چندیپیش رئیسجمهور برای کاهش آلودگی هوا دستور توقف مازوتسوزی در نیروگاهها را داد، اما این اتفاق با افت فشار گاز به دلیل افزایش مصرف همزمان و در نتیجه تولید برق در نیروگاهها با کاهش روبهرو شد و دوباره قطعی برق آغاز شده است. البته با شدت گرفتن سرما در برخی نقاط کشور واحدهای صنعتی هم با قطعی برق و توقف تولید روبهرو هستند. علاوه بر این قطعی گاز را هم طبق روال زمستانهای هر سال خواهیم داشت.
آیا مشکل دیگری در این زمینه وجود دارد؟
بله، مشکل صنایع تنها به قطعی برق محدود نمیشود، مجلس قانونی را تصویب کرد که براساس آن دولت از شرکتها حق ترانزیت برق دریافت کند، اما همواره این حق ترانزیت از شرکتهایی گرفته میشد که برق را از بورس انرژی میخرند. این حق ترانزیت برای واحدهای صنعتی که بیشتر از یک مگاوات برق مصرف میکنند رقم چشمگیری محسوب نمیشود، اما حالا واحدهای کوچک و متوسط سراسر کشور که مصرف آنها زیر یک مگاوات است نیز ملزم به پرداخت حق ترانزیت شدهاند، در حالی که پرداخت این رقم برای این واحدها منطقی نیست، زیرا گاه حق ترانزیت آنها برابر با دو تا سه برابر هزینه برق مصرفی شده و این هزینه حق ترانزیت به هزینه برق مصرفی آنها اضافه میشود.
این مساله چه مشکلاتی را به بار میآورد؟
وزارت نیرو حق ترانزیت را عطفبهماسبق محاسبه میکند و برای هر میزان برقی که واحدهای کوچک و متوسط از فروردین تاکنون مصرف کردهاند، حق ترانزیت محاسبه و هزینه آن را به برق مصرفی آنها اضافه کرده و تنها این امتیاز را قائل شده است که این واحدها بتوانند مبالغ را به صورت اقساطی پرداخت کنند.
شرکتهای کوچک و متوسط برق را از بورس انرژی نمیخرند و ترانزیتی برای آنها انجام نمیشود، بنابراین دلیلی ندارد حق ترانزیت را بپردازند. علاوهبر این بنگاههای کوچک و متوسط که ملزم به پرداخت حق ترانزیت از ابتدای سال هستند این رقم را بر قیمت تمامشده محصولات خود اضافه نکردهاند و اکنون مجبور هستند این رقم را از جیب خود بپردازند.